Czy warto piaskować zęby?
Nawet kiedy nasze zęby są zdrowe i nic im nie dolega, trzeba pamiętać o odpowiedniej profilaktyce. Dentyści zalecają, by raz na pół roku skorzystać z zabiegów higienizacji jamy ustnej, czyli usuwania kamienia nazębnego i piaskowania. Ta ostatnia metoda polega na usunięciu płytki nazębnej oraz przebarwień za pomocą substancji zwanej pisakiem stomatologicznym. Zawiesina jest aplikowana na zęby za pomocą specjalistycznego narzędzia zwanego piaskarką, pod odpowiednim ciśnieniem. Zabieg należy do procedur o niewielkim stopniu inwazyjności I znikomym dyskomforcie dla pacjenta.
Jakich efektów można się spodziewać po piaskowaniu?
Głównym celem omawianego zabiegu jest usunięcie płytki nazębnej, w której rozwijają się szkodliwe bakterie. Piaskowanie pozwala więc zapobiegać próchnicy, paradontozie i innym chorobom przyzębia . Pozwala utrzymać prawidłowy poziom higieny jamy ustnej, poprzez dotarcie do trudno dostępnych miejsc, pomijanych przy codziennym szczotkowaniu.
Dodatkowym atutem oczyszczania zębów jest usunięcie powierzchownych przebarwień. Picie kawy, herbaty czy czerwonego wina pozostawia osad, który nie wygląda zbyt estetycznie. Piaskowanie stanowi łatwy sposób na pozbycie się tego problemu i przywrócenie pięknego, białego uśmiechu.
Czy piaskowanie nie uszkadza szkliwa?
Zabieg oczyszczania zębów piaskiem stomatologicznym jest procedurą nieinwazyjną, dotyczącą tylko powierzchni zębów. Pozwala usunąć osady i złogi, w których mogą rozwijać się szkodliwe bakterie. Kończy się polerowaniem powierzchni, aby nadać zębom idealną gładkość. Drobiny nie ingerują w strukturę kości, nie mogą uszkodzić szkliwa.
Piaskowanie polecane jest wszystkim, którzy chcą zadbać o profesjonalną higienę jamy ustnej, skutecznie zapobiegać próchnicy i pozbyć się przebarwień. Jak w przypadku każdego zabiegu istnieją przeciwwskazania, do których można zaliczyć alergię na stosowane preparaty, przewlekłe choroby układu oddechowego czy stany zapalne w jamie ustnej. W razie wątpliwości, służymy wszelkimi wyjaśnieniami.
Leave a reply